GL865 Antenna

40 thoughts on “GL865 Antenna

  1. Hello,

    I have a problem with
    GL865 dual. “Registration denied(+creg 0,3)”. I think that antenna is cause this problem. 

     

    I saw that GL865 antenna pin(pin 34) is shortcut with GND.
    Could you help for this please. Is it true?

     

    Thank you very much. 

    1. Hi Irfan,

       

      Of course antenna pin should not be shorted to ground, is this with your own placement of module on board or a Telit EVK module interface board? Check also the other means to check the signal, AT+CSQ, AT#MONI.

       

      1. This is my own placement of module on board. This is my first application with telit.

         

        I attached my circuit and file (AT command result from rsterm)

         

        Thank you very much. 

  2. SIM connections problems?

     

    AT#SIMDET?

    #SIMDET: 1,0

     

    Set AT#QSS=2 maybe you’ll get more info about what is happening.

     

    Is your SIM holder put to ground on the corresponding pin, I see c5 has a label GND but not connected to the circuit ground? Double check this.

     

  3. I checked conneciton and it is true. 

    I dont understand but know I took +creg 0,1. Maybe that I soldered sim holders  pin again. at attached file thare is AT commands result.

    IS -91 dBm weak signal? or is it normal

    1. -91 dbm is worse that -73 dbm, but still usable. -105, -110 dbm is a minimum strength needed for at least GSM signaling get to work.

       

       

  4. Thanks for your answers.

    I think my antenna have a problem becouse shortcut to GND….

     

    I tried to sent SMS but I got +CMS error 331.

    Could you say that is it because weak signal.

    I attached rsterm screen. 

     

    Again thanks for your concern. 

    1. Check error messages, 331 is "no network service", so might be problems with intermittent / insufficient signal. Do other services work, for example dialing?

  5. I have 2 GL865 module and both of thems pin 34(antenna) shortcut to GND.  

    I read R<1 ohm. So I will change third one and try again. Could anyone confirm that pin 34(antenna) and GND (pins32,33, 35) not had to be shortcut? 

    Thankyou. 

    1. What for Irfan? With a good normal RF circuit dedicated AT commands should be enough to detect good network conditions.

       

  6. Hi Cosmin,

    I have still the same problem. I am taking CREG 1,3. I change the module, I soldered the new atenna to direct pin 34. I tried again. But not work.

    Please Help. Thanks. 

    1. Please repeat and report signal measurements, AT#MONI, AT#CSURV. Try the SIM in a phone, try ianother SIM in module.

       

       

      1. Hi Cosmin,

        I attached the file.

         

        I want to state that;

        module is new,

        antenna is new, and soldered direct pin 34.(I cut the socket and soldered cable to pin 34, soldered shield to GND)

        sim holder is soldered again and checked twice.

        Sim is working in phone. 

         

         

         

         

         

        1. I send to module

           

          at+csq

          +csq: 16,0

           

          at#simincfg?

          #simincfg: 0 

           

          at#simdet?

          #simdet: 1,0

           

           

          simin pin doesn’t use so I set simincfg: 0. (– no GPIO pin is selected (default value)) .

          I set simdet: 1 ( – ignore SIMIN pin and simulate the status ‘SIM Inserted’) .

           

          This configuration is true for GL865 dual? 

        2. The log is truncated, showing only the lats part of the commands . Please enable logging to file in rsterm and put the log as text. Please include the following commands:

           

          AT+CGMR

          AT+CPIN?

          AT#REGMODE=1

          AT+CREG (wait to stabilize)

          AT#BND?

          AT#MONI

          AT#SERVINFO

          AT#CSURV

           

          Looks like you have enough signal, the problem is elsewhere. 

           

           

           

          1. THESE ARE THE RESULS.
             
             
            AT+CGMR
            10.00.154
            OK
            AT+CPIN?
            +CPIN: READY
            OK
            atAT#REGMODE=1
            OK
            AT+CREG?
            +CREG: 0,3
            OK
            AT#BND?
            ERROR
            AT#MONI
            #MONI: TR TELSIM BSIC:36 RxQual:0 LAC:D107 Id:6056 ARFCN:72 PWR:-74dbm TA:0
            OK
            AT#SERVINFIO
            #SERVINFO: 72,-69,"TR TELSIM","28602",36,D107,00,1,,"II",02,6
            OK
            AT#CSUVRV
            Network survey started …
            ERROR
          2. Please include now AT+CMEE=2 and try again, as below:

             

            AT+CMEE=2

            AT+CGMR

            AT+CPIN?

            AT#REGMODE=1

            AT+CREG (wait to stabilize)

            AT#MONI

            AT#SERVINFO

            AT#CSURV

             

             

  7. it seems like RX part is ok because the module is able to receive GSM channels but it cannot transmit anything on TX channel. Do you have anything like a GSM tester or spectrum analyzer that can be used to test the TX part?

    Can you check the GPIO4 setting with at#gpio=4,2  and AT+COPS is set to 0 ?

     

     

    1. Hi, I dont have a tester or analyzer. I checked that commands and below the reseults. But still have problem.  I do not know what must I do? 
      Thanks for your concern. Best Regards. 
       
       
       
       
      AT+CPIN?
      +CPIN: READY
      OK
      AT#MONI
      #MONI: TR TELSIM BSIC:36 RxQual:0 LAC:D107 Id:6056 ARFCN:72 PWR:-65dbm TA:0
      OK
      AT+CREG?
      +CREG: 0,3
      OK
      at#gpio=4,2
      #GPIO: 2,1
      OK
      at+cops=0
      OK
  8.  

     the issue is this:   #GPIO: 2,1

     

    The GPIO4 was set to alternate mode (2)  (RF Transmission Control) and pin set high (1) blocking the RF in TX.

     

    Did you set GPIO4 in this way? AT#GPIO=4,0,2    ?

     

    Please set GPIO4 to default value AT#GPIO=4,0,3 and test again the module

  9. Dear Andrea and Cosmin,

    Please tolerance my amateurish. I am working first time with Telit modules. Altought I encounter easy problem but not solve very easy. Thanks for your concern and understanding again.

     

    I am decisive to work module. 

     

     

    I understood your last post and checked it. I set gpio_4 to general purpose IO and it’s last status shown at below codes.

     

    at#gpio=4,2

     

    #GPIO: 1,0

     

    OK

     

    Now, there isnt any corruption for TX transmission. After this configuration I checked the module. But the module was not work.

     

     

     

    1. i have what looks like exactly the same problem

       

      at#moni

      #MONI: Contact BSIC:31 RxQual:0 LAC:0908 Id:4DA9 ARFCN:9 PWR:-85dbm TA:1

       

       at+creg?

      +CREG: 0,3

       
       
      My sime is vodafone UK, but I am in France. The sim works fine here in a cellphone. 
       
      Chris 
      1. i have what looks like exactly the same problem

         

        at#moni

        #MONI: Contact BSIC:31 RxQual:0 LAC:0908 Id:4DA9 ARFCN:9 PWR:-85dbm TA:1

         

         at+creg?

        +CREG: 0,3

         
         
        My sime is vodafone UK, but I am in France. The sim works fine here in a cellphone. 
         
        Chris 

        More info:

         

        AT+CREG?

         

        +CREG: 0,3

         

        OK

        AT#MONI

         

        #MONI: Contact BSIC:31 RxQual:0 LAC:0908 Id:4DA9 ARFCN:9 PWR:-87dbm TA:1

         

        OK

        at#servinfo

         

        #SERVINFO: 9,-87,"Contact","20802",31,0908,01,1,,"II",01,6

         

        OK

        at#csurv

         

         

        Network survey started …

         

        arfcn: 9 bsic: 25 rxLev: -86 ber: 0.00 mcc: 208 mnc: 02 lac: 2312 cellId: 19881 

        cellStatus: CELL_LOW_PRIORITY numArfcn: 14 arfcn: 9 16 17 18 19 20 21 22 23 24 2

        5 47 48 49 numChannels: 9 array: 1 2 3 4 5 7 9 12 13

         

         

        arfcn: 10 rxLev: -103

         

         

        arfcn: 12 bsic: 0 rxLev: -103 ber: 0.00 mcc: 208 mnc: 02 lac: 2312 cellId: 19426

         cellStatus: CELL_LOW_PRIORITY numArfcn: 14 arfcn: 12 16 17 18 19 20 21 22 23 24

         25 47 48 49

         

         

        arfcn: 8 rxLev: -104

         

         

        Network survey ended

         

        OK

         

        1. Hi Chris,
           
          analysing the AT#CSURV results, it seems that only 20802 "Orange France" is available in that place.
          Does the cellphone get registered to Orange or any other operator? Is is capable to do voice calls and GPRS connections? 
          1. Hi Andrea,

             

            I have mode some progress. I can now get 

             

            +CREG: 0,5

             

            .. by fitting a different UK sim card. This one is O2, payg

             

            Any ideas? I have a query with vodafone uk about this, but no reply yet. 

          2. +CREG: 0,5 is correct, means registered in roaming.

            Thanks, but do you have any idea why the vodafone sims won’t register?

          3. it depends if Vodafone UK is a GSM roaming partner of Orange or not.

            By the way it seems you are in a very poor coverage area.

             

            Only 2 ch available, 1 usable:

            arfcn: 9 rxLev: -86

            arfcn: 12 bsic: 0 rxLev: -103

             

            If arfcn 9 is full no registration is possible to other channel.

            Can you check the antenna connection? Put the antenna outside or find a better place for the test? 

  10. Hi,

     

    My sim operator ‘s old name is Telsim. Vodafone bought  it and it is vodafone now in Turkey.

    The other sim cars old operator name is Aria. It’s new name is AVEA in turkey.  In #moni ‘s answer the old name is seeming.

     

    could it be the problem? 

    1. Dear Cosmin,

       

      Could you say that what are belows configuration had to be please?

       

      I am using GL865 dual.

       

      simdet=?

      simincfg=?

      regmode=?

      gpio4=?

       

      thanks. 

       

       

  11. Hello Guys!

    I am experiencing a strange behavior using a GL865-dual V3. I’m trying to obtain the IMSI of the Sim card connected to the module, but it responses with “operation not allowed”. Is this a bug in the firmware or am I forgetting some command previously? Can the operator prevent me from reading this information.

    Here is an excerpt of my communication with the module:

    AT#QSS?<r><n>
    <r><n>
    #QSS: 0,1<r><n>
    <r><n>
    OK<r><n>
    AT+CPIN?<r><n>
    <r><n>
    +CPIN: SIM PIN<r><n>
    <r><n>
    OK<r><n>
    AT+CPIN=6798<r><n>
    <r><n>
    OK<r><n>
    AT+CPIN?<r><n>
    <r><n>
    +CPIN: READY<r><n>
    <r><n>
    OK<r><n>
    AT+CIMI?<r><n>
    <r><n>
    +CME ERROR: operation not supported<r><n>

    Maybe anyone could answer me.

    Thank you in advanced!